Jacques verzorgd de urostoma van zijn echtgenote Noëlla
Ik doe de urostoma verzorging van mijn echtgenote. Als de dokter je vertelt dat je blaas moet verwijderd worden en vervangen zal worden door een stoma, is het of de wereld onder je voeten wegschuift.
Na een zeer zware operatie wordt je van de ene op de andere dag geconfronteerd met iets onbekend, waar je de rest van je leven moet leren mee leven. En gelukkig maar dat deze prachtige medische uitvinding bestaat, want anders zou het afgelopen zijn. Het proces van aanvaardig is niet eenvoudig en dan zijn er nog de praktische ongemakken die het u nog eens extra moeilijk maken.
Al deze problemen zijn nauwelijks merkbaar voor de buitenwereld en men stuit soms op onbegrip en taboe.
Mijn echtgenote is sinds april 2009 (uro)stomapatiënt.
De stomaverzorging heb ik voor mijn rekening genomen.
Door de jaren heen hebben wij enkele praktische zaken bedacht naar aanleiding van de verschillende reiservaringen die wij samen mochten meemaken.
Naast de tips en suggesties die we terugvonden in tijdschriften en op de websites, hebben we enkele (aanvullende) praktische zaken uit eigen ervaring met de bedoeling het comfort voor de uro-stomapatiënt te verbeteren.
Wij gaan regelmatig met de auto op verlof en dan kun je in files terechtkomen en wat moet je dan doen om je opvangzakje discreet te ledigen? Wel, onze ondervinding is best om alles aan te sluiten op een nachtzak.
De nachtzak doe je best in een PVC (ondoorzichtige) zak en deze plaats je in de deuropberging van de auto.
Op die manier is alles veilig en moet je niet met een ongemakkelijk (angstig) gevoel blijven zitten.
Bij de eerste stopplaats kun je dan eenvoudig en discreet de ondoorzichtige PVC zak (met nachtzak erin) meenemen naar het toilet. Bij het ontkoppelen van de nachtzak (in de auto) gebruik je best een geparfumeerd doekje om het koppelstuk af te kuisen (want de urinegeur kan zich snel verspreiden). Gebruik indien
aanwezig het gehandicapten toilet, dit kan perfect als stomadrager. Dit geeft iets meer comfort als je de nachtzak ook wenst uit te spoelen.
Ook op de hotelkamer hebben we enkele persoonlijke ondervindigen Neem een waterdicht onderlaken mee en verwittig de hoteluitbater dat je het laken van het hotel hebt verwisseld.
Zo vermijdt je dat het plots weg is door de poetsdienst. Zet de nachtzak in een PVC opvangdoos, om te vermijden dat er ongelukjes gebeuren op de vloer (bv. nachtzak defect).
Deze opvangdoos kan ook dienen om het stomamateriaal op te bergen tijdens de reis. Doe al het afvalmateriaal in een afzonderlijk PVC-zakje dat je kunt afsluiten, en deponeer dit in het vuilbakje van het hotel. Op die manier kan er zich geen geur verspreiden en is het gemakkelijk voor de poetsdiensten.
Wij zijn natuur liefhebbers en wandelen hoort daar natuurlijk bij en ook hier hebben we enkele praktische ondervindingen die we willen delen .
Ben je van plan een lange wandeling te ondernemen in de bergen, dan moet je ook opletten dat je regelmatig het urinezakje kunt ledigen. Het duurt soms lang vóór je een herberg tegenkomt. Spijtig genoeg is men dan op wildplassen aangewezen.
Maar in nood mag en moet iedereen dopen…! niet soms?
Maar ook dit is discreet op te lossen. Hier een klein hulpmiddeltje.
Wat hebben we nodig: een afvoerbuisje (met koppelstuk) en het kraantje van de nachtzak.
Deze kun je afsnijden van de nachtzak (de nachtzak zelf heb je niet nodig). Met deze buis + koppelstuk + afvoerkraantje maak je een soort verlengbuis, eventueel op de gewenste lengte van de rok of broekspijp.
Het kraantje moet wel op het buisje worden vastgeplakt. Voor je wandelen gaat koppel je dit afvoerbuisje aan het urine- opvangzakje. Bij nood, zoek je een discrete zitplaats (bv. zitbank) en doe je beide kraantjes open, zodat de urine vrij op de grond kan lopen. Natuurlijk kan ook alles opgevangen worden in een nachtzak, maar dit is onpraktisch om mee te sleuren in je rugzak.
Zorg steeds dat je al het nodige materiaal meeneemt tijdens je uitstappen voor een noodverzorging (uitgesneden huidplaat, opvangzakje, handdoekje, nachtzak enz.).
Zorg wel dat dit materiaal niet te warm kan krijgen in de zon.