Vraag:
‘Mijn zoon heeft sinds bijna 3 weken een pouch, maar eigenlijk gaat het niet zo goed. Hij moet heel veel naar toilet en elk toiletbezoek duurt ongeveer 30 minuten, ook ’s nachts. Hij heeft wel minder pijn, maar geen controle over zijn sluitspier na een toiletbezoek. Is dat normaal? Ook zijn eetlust is verminderd. Ik ben erg ongerust.’
Antwoord:
Het klopt inderdaad dat je na het krijgen van een pouch in het begin heel veel naar het toilet moet gaan, tot zelfs 24 keer op een dag. Je moet je immers inbeelden dat men met een stukje dunne darm het opvangreservoir heeft gecreëerd dat de stoelgang moet ophouden vooraleer dit het lichaam verlaat, wat niet de oorspronkelijke functie is van dunne darm.
Het kan tot 1 jaar duren vooraleer de dunne darm uitgerokken is tot een volwaardig opvangzakje. Het is een kwestie van dit te trainen door zelf zo lang mogelijk proberen op te houden. Naarmate de tijd vordert, zal je steeds minder snel naar het toilet moeten gaan en hier veel meer regelmaat in ontwikkelen.
Toch wil ik er nog graag even bij vermelden dat het gemiddeld aantal toiletbezoeken voor patiënten met een pouch rond 6 keer per dag ligt. Je kan hier natuurlijk, indien je van je arts de toestemming krijgt, op inspelen. Dit kan door bv. Imodium of loperamide te nemen om de stoelgang wat in te dikken (bv. 2 tabletten ’s morgens – 2 tabletten ’s middags – 2 tabletten voor het slapengaan). Ook het eten van chips (zoute), bananen en droge koeken zijn tijdens deze periode aangewezen.
Omwille van de frequente toiletbezoeken, kan het wel eens zijn dat je onbewust wat minder gaat eten zodat je minder naar het toilet hoeft te gaan. Het is makkelijker gedaan dan gezegd, maar ook hier moet op gelet worden. De inname van voeding en vooral vocht is zeker in de beginperiode van groot belang. Je dikke darm kan immers geen vitaminen meer uit je eten halen of het vocht eruit onttrekken. Vandaar wordt er aangeraden om dingen te eten die je graag lust, en vooral dan meer te concentreren op dingen die het vocht terug wat opslorpen en je stoelgang dus gaan indikken, zoals chipjes, tuc-koekjes, studentenkoeken, …
Moesten de problemen zich toch blijven voordoen, kan je best je gastro-enteroloog contacteren.