Ernest

Ernest, een sportman die zijn ziekte tackelt zoals een
tegenstander in de jujutsu.

Weten waar hij vóór staat, helpt hem door een moeilijke periode.

Begin 2013 sloeg het noodlot toe, bloedverlies bracht endeldarmkanker aan het licht, dicht tegen de sluitspier .
Gelukkig geen uitzaaiingen, dus chemo, stralen en daarna een operatie.
Ik vond dit ziek zijn vooral erg voor Maria, mijn vrouw. Ze is niet zo sterk en niet goed ter been. Ik help haar met poetsen, koken en afwassen. Ik haal ook elke dag Jonas, onze kleinzoon, van school, al gaat dat nu niet altijd door de afspraken voor de bestralingen. Dat vind ik spijtig.

‘Ik had er gewoon nooit op gerekend dat ik diegene zou zijn die ziek zou worden.’

Als sportman “ jujutsu,” is het belangrijk dat je niet bang bent voor je tegenstander. Door in te schatten wat hij van plan is, probeer je hem te verschalken en zo probeer ik ook om met mijn ziekte om te gaan. Niet bang te zijn voor wat op me afkomt maar weten waar ik voor sta, me informeren over wat ik kan verwachten. Dat helpt me angst te overwinnen en maakt me weerbaarder.’

Na de chemo en stralingen kwam de operatie en werd een tijdelijke stoma aangelegd.

Maar spijtig genoeg liep het mis en kwam er nog een fistel bovenop die mijn darm perforeerde zodat de stoma onomkeerbaar was.
Het gaat mij ondanks alles meer dan prima. Volgens de Prof ben ik dank zij mijn conditie er goed doorgekomen als je weet dat er drie operaties nodig waren op een jaar. Zelf lessen geven voor senioren en mindervaliden vond ik belangrijk en heb ik graag gedaan, maar daar hou ik mee op, mijn echtgenote kan mijn hulp thuis goed gebruiken en ook dat is belangrijk.
ernest-debrun-2

ontmoeting met grootmeester Soke Tanamura genomen tijden een stage

 

 
Curriculum Vitae : Ernest debrun

Het is allemaal klein begonnen, mijn ervaring, mijn lesgeven en mijn club: in 1983 begon ik als eerste leraar ooit met een cursus zelfverdediging voor senioren en dat doe ik nog steeds. Een 60-plusser kan je natuurlijk niet leren vechten als een jonge judoka maar met één enkele vuistregel kan je elke frontale aanval afweren.
In 1986 werd de Asahi club (betekent letterlijk rijzende zon) boven de doopvont gehouden door haar stichter en bezieler, Ernest Debrun.
Geen inspanning was hem te veel . Dit leidde tot “Laureaat van de sport “ toegekend
door de stad Leuven. Ook werd hij opgenomen in ‘Universal Martial Arts Hall of Fame’ in Houston, Texas en benoemd tot international advisor binnen de Universal Martial Arts Hall of Fame. Deze eer vormde een terechte internationale bekroning van een leven in het teken van de krijgskunsten.
ernest-debrun-1Een jaar later, in 2006 werd hem de 10de dan JuJutsu toegekend, de ultieme bekroning voor een meester in de krijgskunsten.
De gehele loopbaan als sporter oogt indrukwekkend zowel in België als elders in de wereld.

Het is dan ook meer dan de moeite om het palmares eens te bekijken op website www.asahidojo.be