Lekkage
Er zijn verschillende redenen waarom er lekkages optreden:
Wanneer men het stomahulpmiddel niet goed bevestigd of men knipt de stoma opening te groot of te klein, dan kan er een lekkage ontstaan onder de kleeflaag..
Wanneer er oneffenheden zijn in de buik, zoals plooien,kuiltjes of littekens, de ontlasting of urine kruipt dan via deze oneffenheden onder de kleeflaag en tast deze aan. Vooral bij agressieve uitscheidingsproducten zoals urine en dunne ontlasting kunnen de huid snel irriteren.
De stoma komt niet voldoende naar buiten.
Lekkages kunnen ook worden veroorzaakt door gewichtsveranderingen. Een stoma die eerst vlak lag en door gewichtstoename op een bolle buik komt te liggen, vraagt ander opvangmateriaal. Ook snelle gewichtsafname kan leiden tot lekkages.
De stoma kan bovendien van vorm veranderen. De eerste twee maanden na de ingreep gebeurt dat sowieso : de stoma word kleiner. Daarna kan een stoma kantelen, uitstulpen of terugtrekken. Als dit lekkages oplevert, moet er opnieuw naar het opvangmateriaal worden gekeken.
Verzonken huidgedeelten die niet kunnen worden afgedekt met een kleefpleister, kunnen worden beschermd met een Orabase pasta. Dat is een zalfpasta die hecht op vochtige oppervlakten. Ook kloofjes en irritaties op de stoma zelf kan men daarmee goed behandelen. Orabase pasta moet men niet onder een pleister of plak gebruiken. De kleefkracht word erdoor verminderd.
Een “ gootje” rond de stoma is heel hinderlijk, omdat de ontlasting of urine van hieruit onder de plak of kleefpleister door kan kruipen. Zo een gootje kan worden opgevuld met een kneedbare stoma pasta.
De meeste bevatten alcohol en kunnen daardoor prikken op de kapotte huid.
De bekendste hiervan zijn Stomahesive pasta, Coloplast pasta en Ostomate pasta.
Het Japanse bedrijf Alcare maakt een pasta die alcoholvrij is.
Men kan het verzonken gebied rond de pasta eerst opvullen met wat pasta en dan het zakje erop drukken.Nadien kan men deze pasta verder gebruiken nadat de plak is aangebracht om de aansluiting van de plak rond de stoma af te kitten.
Men kan ook ringetjes rond de stoma aanleggen om een gebiedje dat verzonken is wat op te hogen.
Ideaal zijn de Eakin pasta, die op maat van elke stoma kunnen worden opgewerkt. De schijfjes kleven aan twee kanten en kunnen dus gemakkelijk tussen de huid en het stomahulpmiddel worden aangebracht.
Vaherisive en Varimate plakken en Eakin beschermende schijven bestaan uit tweezijdig klevend hydrocolloïd, warvan opvulstukjes of ringetjes kunnen worden geknipt om asymmetrisch verzonken huidgedeelten op te hogen.
Die ringetjes zijn bij Dansac, Eakin, en Nu-Hope ook kant en klaar verkrijgbaar. Ze kunnen eventueel in verschillende laagjes worden aangebracht.
In dien de pleister of de plak niet goed kleeft, kunnen vloeibare huidbeschermers ook uitkomst bieden. Er zijn ook zogenaamde kleefkrachtversterkers zoals Friars Balsem en Skin Tac H. Deze vloeistoffen worden met een kwastje of gaasje op het bewuste huidgebied aangebracht. Ze vergroten de kleefkracht ter plaatse en veroorzaken zelden huidirritatie.
Voor elke reden van een lekkage is wel een oplossing te vinden. Een stomaverpleegkundige of een deskundige via de leverancier benaderen is sowieso altijd aan te raden. Er zijn verschillende materialen in de handel die problemen kunnen oplossen.