Kleeflagen

Strippend effect van kleeflagen

De huid bestaat uit vier verschillende lagen, waarvan de twee bovenste lagen ( opperhuid en basaal membraan) de belangrijkste zijn. Vanuit het basaal membraan wordt elke twee dagen een nieuwe laag opperhuidcellen geproduceerd.
Naarmate die laag cellen van onderen af naar boven schuift, drogen ze uit, sterven af en blijven tenslotte over als afgeplatte hoornachtige cellen. Aan de oppervlakte aangekomen laten deze vanzelf los. Die hoorncellen komen van de huid los als huidschilfers.

De opperhuid bestaat uit zo een 20 cellagen. Elke maand vormt zich dus een totaal nieuwe opperhuid en dat is nodig, want de huid heeft natuurlijk veel te lijden door inwerking van vocht, warmte, koude, straling en door slijtage.

Wanneer van de opperhuid een stomazakje met een kleefpleister wordt afgetrokken, dan gaat de bovenste laag hoorncellen vaak mee. Bij het wisselen van drie zakjes per dag, worden er dus drie lagen hoorncellen per dag losgetrokken.

Er komen dus elke twee dagen een nieuwe laag hoorncellen bij. Er worden dus meer huidcellen losgetrokken dan er bij komen. De huid wordt dunner en er kan een ontstekingsreactie ontstaan. Pas bij langdurig gebruik van kleefmiddelen gaat de huid zich verweren door een soort eeltlaag te produceren.

Als de huid eenmaal dun is geworden door het regelmatig verwijderen van kleeflagen, moet deze rust krijgen. Gebruik daarom liefst een kleeflaag van hydrocolloïd type en liefst een 2- delig systeem.

Lichte irritaties kunnen worden ingewreven met barrière crème van Simcare, Coloplast of Welland. Die moet heel dun worden aangebracht en volledig in de huid trekken. Barrière crème  kan de kleefkracht iets doen verminderen. Een enkele keer is dit juist wenselijk bij te sterk klevende hulpmiddelen.

Als de geïrriteerde huid vochtig is, kan men Orahesive poeder gebruiken.
Dat moet men dun uitstrooien op de ontstoken plekjes en het teveel onmiddellijk van de omliggende huid wegblazen. Orahesive poeder vormt op de vochtige huidgedeelten een beschermend laagje dat goed hecht onder een kleeflaag van hydrocolloïd, op voorwaarde dat deze huidplak voorak enigszins werd bevochtigd.
Op de gezonde omliggende huid daarentegen kan overtollig poeder er juist toe leiden dat een huidbeschermende plak er niet of nauwelijks meer op hecht. Oppassen dus met dit product en er niet te scheutig mee omgaan.

Wanneer men wil voorkomen dat de huid wordt stuk getrokken, kan men een vloeibare huidbeschermer op de huid aanbrengen, die na verdamping van de vluchtige bestanddelen een dun kunststoflaagje op de huid achterlaat.
Bij het verwijderen van de kleeflaag van het zakje gaat dit kunststof beschermlaagje mee inplaats van de huidcellen, waardoor irritatie en dunner worden van de huid wordt voorkomen. Het handigste zijn huidbeschermfilms in de vorm van “ natte doekjes”. Daarmee legt men gemakkelijk een beschermlaagje aan. De bekendste merken zijn Cavilon spray, Skin prep, Coloplast huidbeschermfilm en Hollister Skin Gel.